Az oscillococcinum új kutatási eredményei

A Terápia Natura továbbképző folyóirat összefoglaló cikkének kivonata.
Az influenza és az influenza-szerű betegségek (ILI) évente mintegy 3-5 millió megbetegedést és okoznak.

Amerikában egyedül mintegy évi 87 milliárd dollár kárt szenved a gazdaság, ennek nagy része a munkaerő kieséséből ered.

Oscillococcinum klinikai vizsgálatai

Az influenza és az influenza-szerű betegségek (ILI) évente mintegy 3-5 millió megbetegedést és okoznak. Amerikában egyedül mintegy évi 87 milliárd dollár kárt szenved a gazdaság, ennek nagy része a munkaerő kieséséből ered.

Az oscillococcinum egyike a ritka, indikációval (ILI) törzskönyvezett, csak egy hatóanyagot tartalmazó homeopátiás gyógyszereknek. Ezért különlegesen alkalmas klinikai vizsgálatokra, mivel:

 • indikációval adható, a folyamatban nincs benne az orvos szubjektív szerválasztása, ami torzíthatja a homeopátiás gyógyszerek klinikai vizsgálatainak eredményét
 • az influenza tünetei jól mérhetőek, értékelhetőek (testhőmérséklet, fájdalmak, stb.)
 • az influenza könnyen diagnosztizálható betegség
 • minden évben nagyszámú spontán beteg áll „rendelkezésre”
 • az influenzára nincs hosszú, tartós immunitást biztosító oltás

Lássunk néhányat az oscillococcinummal kapcsolatos vizsgálatokból:

Több klinikai vizsgálat bizonyította az oscillococcinum hatékonyságát influenza esetén és meghűléses állapotokban. Az induló influenza tüneteinek megjelenésekor vagy a kialakult influenza tüneteinél egyaránt alkalmazható az OSCILLOCOCCINUM, amelynek segítségével a betegség valamennyi szakaszában lerövidül a gyógyulás, mérséklődnek a tünetek!

Az egyik Oscillococcinummal végzet vizsgálat eredményéről szóló tanulmányt a British Journal of Clinical Pharmacology közölte (Ferley JP, Zmirou D, D.Adhemar D, Balducci F. A controlled evaluation of a homoeopathic preparation in influenza-like syndromes. Br J Clin Pharmac (1989) 27, 329-335.)

 • Kettős vak módszerrel tervezett és végrehajtott klinikai vizsgálatba 487 beteget vontak be, közülük 149 beteg általános orvost keresett fel (többnyire nem homeopátiás orvosokat) Rhone-Alpes régióban, az 1987 január-február idején jelentkező epidémiás influenza idején. A diagnózis a tünetek alapján történt, de ebben az epidémiában kimutatták, hogy a H1N1 influenza vírus volt a felelős a megbetegedésekért.
 • A betegeket random módon választották ki vagy az oscillococcinummal kezelt (237 beteg) vagy a placebo-val kezelt csoportba (241 beteg). 12 órán belül 5 adagot kaptak a csoportjuknak megfelelő szerből.
 • Ez a különbség statisztikailag szignifikáns volt (p=0.03, X2 teszt). További analízis kimutatta, hogy az oscillococcinum hatásának megjelenése a legnagyobb csúcsot mutatja 36 óra múlva, amikor is a gyógyulás aránya 40%. A hatékonyság nagyobb volt a fiatal betegek (30 éves kor alatt) esetében: 68% gyógyulás 48 órán belül.
 • Az oscillococcinummal kezelt betegek szignifikánsan kevesebb alkalommal használtak más kezelést a fájdalom és a láz enyhítésére. A betegek saját maguk is nagyobb arányban jelentették ki, hogy a kezelés hatékony volt (61% a 49%-al szemben, p=0,02).
 • The Lancet kedvezően kommentálta a vizsgálatot, megjegyezve, hogy a szerzők visszafogottak voltak a diszkusszióban, habár az aktívan kezelt (oscilloccocinummal) és a placeboval kezelt csoport eredményeiben jelentős a különbség.
 • PAPP tanulmánya 1988-ban jelent meg a „British Homeopathic Journal”-ban, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat: 334 betegen végezték el. Papp R, Schuback G, Beck E, et al. Oscillococcinum in patients with influenza-like syndromes: a placebo-controlled, double-blind evaluation. Br Homeopath J. 1998;87:69-76.

 

Célkitűzés: annak vizsgálata, hogy a Ferley által közölt, az influenzás tünetek oscillococcinummal való kezelésének pozitív eredményei megismételhetők-e.
Eredmények: az eredmények megerősítik a Ferley-féle tanulmányban publikáltakat a legfontosabb szempontok szerint:
a tünetek enyhülése 48 óra elteltével szignifikánsabb jelentősebb a gyógyszert (oscillococcinumot) szedő csoportban, mint a placebo-csoportban.
a tünetek szignifikánsan gyorsabban szűntek meg a gyógyszert (oscillococcinumot) szedő csoportban, mint a placebo-csoportban.
Pozitív eredménnyel zárult a The Lancet (1989. ápr. 22., 914) angol orvosi folyóiratban megjelent tanulmány is.

 • Kettős vak módszerrel tervezett és végrehajtott klinikai vizsgálatban tanulmányozták az oscillococcinum hatékonyságát, influenza, ill. influenzaszerű tünetek esetében.  A betegek közül 237 beteg kapott oscillococcinumot és 244 beteg kapott placebót.
 • A gyógyulást a hőmérséklet 37,5 °C alá történő visszatérésében, valamint az influenza 5 fő tünetének teljes megszűnésében határozták meg. Alapvető feltétel volt a kezelés megkezdésétől számított 48 óra vagy annál rövidebb idő alatt meggyógyult betegek arányának meghatározása. A javulás mértéke szignifikánsan magasabb volt az oscillococcinummal kezelt csoportban.
 • Metaanalízis (idézet dr. Gábor Fruzsina: Homeopátia a természettudományok tükrében c. összeállításából)

 

Az oscillococcinumal végzett, az influenza megelőzésére és kezelésére vonatkozó vizsgálatokat vetették össze és összegezték mégpedig az alábbi adatbázisok segítségével:  Cochrane Central Register of Controlled Trials CENTRAL (The Cochrane Library Issue 1, 2006); a MEDLINE (1966 január – 2006 február) és az EMBASE (1980 – 2006 február).
A szerzők megállapítása szerint az Oscillococcinum szignifikánsan csökkentette az influenza megbetegedés hosszát, segítette az esetlegesen alkalmazott egyéb kezelés hatékonyságát.

Megelőzés. Nemrég Oroszországban végeztek vizsgálatot, amelynek eredményeit az Infectionni Bolenzi c. szaklapban közölte Selkova, Semenko és Gorbatchev. (2005, 3, No.4: 20-24)

A kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatot 227 beteg körében végezték el. Kimutatták, hogy az influenzás betegekkel való kapcsolatnak kitett fiatal felnőtt populációban (medikusok) heti 1 adag oscillococcinum hatására az influenzás és vírusos felső légúti megbetegedések száma szignifikánsan alacsonyabb, mint a placebót szedő kontrollcsoportban (az oscillococcinumot szedő csoportban 20 %, a placebót szedő csoportban 32,5 % az előfordulási arány).

 

Ossza meg a bejegyzést!

About the Author : gohragi


-->

Iratkozzon fel szakmai hírlevelünkre!

Aktualitások, terápiás ajánlások, naprakész információk homeopátiás tanfolyamokról kutatásokról.