Hogyan kezeljük a tinédzserkori acne-t?

A szervezet természetes gyógyulási iránya mindig a bőrfelszín felé történik, így ha átmenetileg elviseljük a bőrtüneteket, és a tünetképnek megfelelő homeopátiás gyógyszerrel vagy gyógyszerekkel kezeljük azt, akkor nemcsak a bőrünkkel teszünk jót, hanem a teljes immunrendszerünket is erősítjük.

Fontos, hogy a megfelelő homeopátiás szer kerüljön kiválasztásra, a tünetek intenzitásának megfelelő potenciát alkalmazzuk és a megfelelő időtartamig legyen az adott szer alkalmazva illetve tünetváltozás esetén szerváltásra kerüljön sor.

A megfelelő szer hatáserősségét mindig a bőrképlet, az akne fejlettségi fokának megfelelően válasszuk ki.

1 adag=5 golyócska (nyelv alatt elszopogatva vagy kevés vízben feloldva, elkeverve).

Aknék, pattanások kezelésére az alábbi homeopátiás gyógyszereket javasoljuk:

Arsenicum iodatum (9 vagy 15 CH): Hosszú ideje fennálló pattanás. Kemény tapintású göbök, melyek tetején gennyes hólyag van.

Belladonna (9 vagy 15 CH): Amikor gyulladt és feldagadt, lüktet az érintett bőrfelület.

BERBERIS (9 CH): Tinédzser lányoknál segíti a hormonális egyensúly megteremtését, ha az nincs egyensúlyban.

BUFO BUFO (9 vagy 15 CH): Kékes színű, nagyméretű pattanások, olykor bűzös váladékkal. A legcsekélyebb mértékű sérülések következtében is kialakuló gennyesedés.

HEPAR SULPHURIS (15 vagy 30 CH): Ha szúró fájdalommal jelentkezik a bőrtünet. Érintésre nagyon érzékeny a gyulladt bőrfelület. Hideghatásra rosszabb. Amikor kezd megjelenni a gennyes pattanás, akkor 12 óránként alkalmazzunk 1 adagot a szerből. Ez segítheti a gennyesedés visszafordítását vagy a képlet beszáradását is.

Ha majdnem érett a pattanás, akkor HEPAR SULPHURIS 5 vagy 9 CH-t alkalmazzunk 24 órában egyenletesen elosztva, napi 3 alkalommal. Ilyenkor a furunkulus gyors érése, kifakadása és teljes gyógyulása érhető el.

SILICEA (15 vagy 30 CH): Gyakran a HEPAR SULPHURIS jó követőszere, amely ki tudja tisztítani a bőrt, szépen be tudja gyógyítani a megnyílt bőrt, így előzve meg a sebes felület kialakulását.

MYRISTICA SEBIFERA (9 CH): „Homeopátiás szikének” is szokás nevezni ezt a szert, amely segítheti a már gennyes, magától meg nem nyíló pattanások megnyílását és kiürülését. Alkalmazzuk 2-3 óránként, ismételve az adagolást, amíg szükséges.

Calcium sulfuricum (5 vagy 9 CH): Rosszul gyógyuló pattanások szere. A mitesszerek mellett sárga gennyesedésre és kérgesedésre hajlamos göbök találhatók.

Echinacea (15 vagy 30 CH): Antibakteriális hatása miatt ajánlott alkalmazni. Erősíti az immunrendszert.

LACHESIS (30 CH): Kékes, szederjes elszíneződésű bőrfelület. Hőmérséklet-emelkedés. A pattanás környezetében további gennyes csomócskák jelennek meg. A genny véres, bűzös. Érintéssel szemben heves érzékenység.

Natrium CHLORATUM (15 vagy 30 CH): Fénylő, zsíros bőr, melyen főleg mitesszerek találhatók.

PYROGENIUM (15 vagy 30 CH): Ha elfertőződött a pattanásos bőrfelület. Láz is kialakulhat ilyenkor. Sápadt, hideg verejtékes bőrfelület. Nyugtalan, félénk a beteg. Nagyon bűzös, ha kifakad a pattanás és genny ürül, bűzös a verejtékezés is.

Sulphur (15 vagy 30 CH): Tág pórusú a bőr, vöröses árnyalatú a bőrszín. Fekete mitesszerek és gennyes pattanások. Olyan emberek szere, akik nem szeretnek tisztálkodni vagy fürdés után kifejezetten romlik a bőrtünetük és a közérzetük. Ápolatlan benyomást keltő bőr. Kellemetlen testszag. A testnyílásaik vörösesen elszíneződtek (száj, ajkak, szemhéjszél, végbél).

TESTOSTERONE (C6): Súlyosan aknés személyeknek (férfiaknak, nőknek is) alacsony potenciában nagyon jó eredménnyel használható. A tesztoszteron az akné kialakulásában játszik szerepet. Megemeli a faggyútermelést. Lehet, hogy a homlok teljesen tiszta, de a szakáll vonalában sok fájdalmas akné van (fültől állig).

THUYA (15 CH): Sok faggyút termelnek. Az orrban és a fül mögött lehet sok mitesszer. Tág pórusú a bőrük. Cisztikus aknék alakulhatnak ki. Érdemes felváltva alkalmazni a TUBERCULINUM (C 30) szerrel (pl. THUYA minden hétfőn, TUBERCULINUM minden pénteken, 4 héten keresztül, utána leállni az adagolással), mely kúrának köszönhetően csökken a bőr zsírtermelése és növekedik az immunitása.

Egyszerű akné, mitesszeres bőr esetén kombinált kezelést is alkalmazhatunk: KALIUM BROMATUM (9 CH) és SELENIUM METALLICUM (9 CH) és SULFUR IODATUM (9 CH). Adagolás: felváltva adagolva 5 golyócska mindegyikből reggel-este, nyelv alatt elszopogatva.)

Irodalomjegyzék:

Gerhald Köhler: A homeopátia tankönyve (7. kiadás, Hippokrates-Hungary, Budapest)

Michele Boiron-Francois Roux: Bevált homeopátiás ajánlások gyakori problémákra (SpringMed Kiadó)

Hilery Dorrian (angol homeopata) szemináriumi előadása (Budapest, 2018. október 27-28.)

Ossza meg a bejegyzést!

About the Author : gohragi


-->

Iratkozzon fel szakmai hírlevelünkre!

Aktualitások, terápiás ajánlások, naprakész információk homeopátiás tanfolyamokról kutatásokról.