Oltások utáni protokoll

Régebben az oltások után fellépő kellemetlen, nem kívánt hatásokat oltási reakciónak illetve a súlyosabbakat oltási szövődménynek nevezték. Ma már egy új, egységesebb nómenklatúra használatos, az „oltás követő nem kívánatos esemény”(OKNE). Ezen belül elkülönítünk enyhe és súlyos oltási reakciót.

Ezek csökkentésére vagy megszüntetésére számos homeopátiás lehetőség van, de egyes szerek gyakran megelőzésként is használhatók. Bár a homeopátiás kezelés legtöbbször egyénre szabott kezelés, de vannak olyan ún. bevált indikációk, amikor a szereket rutinszerűen alkalmazhatjuk.  Nézzünk néhány bevált indikációs szert, amit oltások kapcsán használhatunk.

Oltás után mindig:

Thymuline 9 CH
A csecsemőmirigy (thymus) szabályzó fehérjéjéből készült, mely a sejtes immunitás kialakulásában játszik szerepet. Ezt a szert az oltás előtti napon, az oltás napján és az oltást követő napon javasolt beadni, napi egy alkalommal. Különösen ajánlott, ha egy korábbi oltás után hevesebb reakciók léptek fel.

Thuja 15 CH
Oltások után adott klasszikus homeopátiás szer. A gyógyszer leírásában (lsd. Materia Medica) is  szerepel , hogy ajánlott adni, ha a beteg nincs jól az oltás óta. Adagolása a Thymuline-nal megegyezik, de kedvezőbb a 15 CH potencia adása.

Ha szúrás helye tályogos, csomós

Silicea 15 CH vagy 30 CH
A Materia Medica-ban javaslatként szerepel az oltások következtében kialakuló megbetegedések esetében, de ha az oltás helye becsomósodik, vagy esetleg tályogosodik, különösen hasznos lehet. Adjuk naponta kétszer.

Ha a szúrás helye vörös, duzzadt

Apis 15 CH vagy 30 CH
Mint a nagy duzzanatok szere hasznos választás lehet, ha a szúrt végtagon nagyobb fokú duzzanat jelentkezik, és a bőr halvány piros. A mozgás fájdalmat okoz, és megkönnyebbül a csecsemő, ha hűvös borogatást teszünk az érintett területre. Ne adjuk 15 CH potencia alatt, adjuk javulásig.

Ha a szúrás helye fájdalmas, de nem vörös

Ledum 9 CH
Lokális tüneteknél alkalmazzuk, ha a szúrás helye fájdalmas, de nem vörös. Napi kétszer lehet adni.

Láz, fájdalom szerei

Belladonna 15 CH vagy 30 CH
A szúrt terület lüktető, vörös, fájdalmas, a láz hirtelen megy fel és magas, a baba nyugtalan, arca is lehet kipirult. 15 CH potenciában ajánlott, napi kétszer, háromszor, de görcskészségnél vagy nagyon heves tüneteknél akár a 30 CH potencia is használható.

Chamomilla 15 CH vagy 30 CH
Sok kisgyermek nyűgös, sírós az oltás után. Jellemző még a változékony viselkedés, a dühös magatartás, a fájdalomtűrő lépesség csökkenése. Ilyenkor segítség lehet ez a szer 15-30 CH potenciában.  A homeopátiás szereket csecsemőnek és fiatalabb gyermeknek fél deci vízben oldjuk, és pár cseppet adunk be. Fontos, hogy a reakciókra, tünetekre adott homeopátiás szerek nem csökkentik az oltások védőhatását.

Dr. Sebő Zsuzsanna, gyermekgyógyász főorvos

 

Ossza meg a bejegyzést!

About the Author : gohragi


-->

Iratkozzon fel szakmai hírlevelünkre!

Aktualitások, terápiás ajánlások, naprakész információk homeopátiás tanfolyamokról kutatásokról.